Recepty

Tajomstvo dobrého steaku

V reštauráciách nie je steak zrovna najlacnejším pokrmom. Jeho cena býva obvykle viac ako 10 EUR za porciu. Toto úžasné jedlo si môžete však vychutnať aj doma. Vhodnou variantou mäsa, ktorú si zvoľte je sviečkovica. Ako prvé si pripravte marinádu, vďaka ktorej bude mať Váš steak plnšiu a výnimočnejšiu chuť. V základe marinády by malo byť určite obsiahnuté víno, avšak treba si dať pozor na to, aby nebola príliš výrazná a silná, aby sa zachovala aj pôvodná chuť mäsa.

Na pol kila mäsa by malo pripadnúť asi deci červeného vína, k tomu 1 polievková lyžica octu a ostatné ingrediencie si už namiešajte podľa vlastnej chuti a fantázie. Môžu to byť rôzne bylinky, cesnak, horčica, či iné koreniny. Mäso, ktoré si nakrájate na jednotlivé porcie vložte do marinády a uložte do chladničky. Malo by tam odpočívať aspoň dve hodiny.

Na opekanie je vhodná mriežkovaná panvica, ktorej zárezy vniknú do mäsa a to nadobudne intenzívnejšiu chuť. Steak odporúčame opekať na suchej panvici, čím zabránime rôznym nežiadúcim chutiam, aby sa dostali do mäsa. Pri opekaní mäso zásadne obraciame lopatkami, nepicháme doňho vidličkou, aby nevytiekla z neho šťava. Čas pečenia závisí od toho, ako prepečený steak chceme mať. A čo znamenajú jednotlivé názvy?

Raw steak

Raw je mäso surové, alebo len veľmi jemne opečené.

Krvavý steak

Nazývaný aj rare steak, opekáme 1-2 minúty z každej strany. Prepečený je iba navrchu, v strede je surový a šťavnatý.

Stredne krvavý steak

Stredne krvavý alebo tiež aj medium rare steak sa pečie 3 až 4 minúty na každej strane. Vrch steaku je prepečený, jadro steaku je iba ohriate na si 55°C, steak ostáva stále výrazne šťavnatý.

Stredne prepečený steak

Stredne prepečený (medium) má opečený vrch, a prepečený je aj stred mäsa. Jadro nie je krvavé ale ružové, dostatočne šťavnaté. Na prípravu takéhoto medium steaku potrebujeme 4 minúty z každej strany.

Takmer prepečený steak

Takmer prepečený steak voláme medium well. Je prepečený a menej šťavnatý ako predchádzajúce. Na prípravu potrebuje tento kúsok mäsa 5 až 6 minút z každej strany.

Prepečený steak

Prepečený well done steak opekáme 7 až 8 minút z každej strany. Mäso je celé rovnakej farby. Takýto kus mäsa je dokonale prepečený aj v hĺbke, čím sa stráca jeho šťavnatosť a ružová farba.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang