Tekvicová polievka
2014-11-02
- Počet porcií: 6
- Čas prípravy: 20m
- Čas varenia: 25m
- Hotové za: 45m
Suroviny
- 4 Lyžice olivového oleja
- 2 Cibule (na jemno nakrájané)
- 1kg Tekvice (ošúpanej, bez jadierok a nakrájanej na kúsky)
- 700ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 142ml Šľahačky
- 4 Krajce celozrnného chleba
- Za hrsť jadierok
Postup prípravy
Krok 1
Rozohrejeme si 2 polievkové lyžice olivového oleja na veľkej panvici a na jemnom ohni smažíme 2 na jemno nakrájané cibule kým nezmäknú asi 5 minút. Potom pridáme nakrájanú tekvicu/dyňu a varíme ďalších 8 až 10 minút. Priebežne miešame, až kým kúsky nezmäknú a nesfarbia sa do zlata.
Krok 2
Nalejeme 700 ml zeleninového/kuracieho vývaru na panvicu a dochutíme soľou a korením. Privedieme zmes do varu a necháme vrieť asi 10 minút, pokiaľ tekvica nebude mäkká. Pridáme smotanu, privedieme späť do varu a potom rozmixujeme zmes na pyré ručným mixérom. Pre extra jemnú konzistenciu môžeme zmes pretlačiť cez jemné sitko (takto môžeme polievku skladovať v mrazničke až dva mesiace).
Krok 3
Počas varenia polievky si nakrájame chlieb na malé kocky. Zohrejeme dve polievkové lyžice oleja a smažíme chlieb až pokým nebude chrumkavý. Potom pridáme semiačka a smažíme pár minút kým nebudú orestované. Túto prílohu si môžeme pripraviť aj deň dopredu a uskladniť vo vzduchotesnom balení. Prihrejeme polievku, prípadne ju môžeme podľa svojej chuti dochutiť, a podávajte s krutónmi a semiačkami pokvapkanými olivovým olejom.