Rebarborový koláč s citrónovým krémom
2014-11-01
- Počet porcií: 8
- Čas prípravy: 15m
- Čas varenia: 45m
- Hotové za: 60m
Suroviny
- Cesto:
- 225g Zmäknutého masla + na vymazanie formy
- 225g Krupicového cukru
- Kôra z jedného citróna
- 4 Vajíčka
- 75g Mletých mandlí
- 200g Hladkej múky
- 6g Prášku do pečiva
- 1 Lyžička soli
- 140g Umytej rebarbory (nakrájanej na malé kúsky)
- 1 Lyžica trstinového cukru
- Poleva:
- 75ml Smotany (48%)
- 3 Lyžice citrónového džemu + na dozdobenie polevy
Postup prípravy
Krok 1
Rúru rozohrejeme na 160°C. Okrúhlu tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme zmäknutým maslom, spodok vyložíme papierom na pečenie.
Krok 2
Maslo vyšľaháme vo veľkej miske mixérom, kým nie je ľahké a nadýchané, potom doň pridáme krupicový cukor, citrónovú kôru a znova prešľaháme. Postupne pridávame vajíčka, až kým nie sú ingrediencie pekne pospájané a zmes sa neleskne. Pokiaľ by sa vám v nej začali tvoriť hrudky, pridajte do zmesi lyžicu mletých mandlí a vajíčko, pokiaľ ingrediencie nie sú kompletne spojené.
Krok 3
Múku premiešame s práškom do pečiva, soľou a mletými mandľami a túto suchú zmes nasypeme do zmesi vyšľahanej a premiešame. Pridáme polovicu rebarborových kúskov, znova zamiešame a vylejeme do pripravenej formy. Zvyšok rebarbory nasypeme na vrch a posypeme ju trstinovým cukrom. Koláč pečieme 45 minút alebo kým z cesta nevyjde suchá špajdľa. Necháme vychladnúť, následne vyberieme koláč z formy a pripravíme si krém.
Krok 4
Vo veľkej mise vyšľaháme smotanu, v malej miske rozpustíme citrónový džem s lyžicou vody a opatrne ju vmiešame do vyšľahanej smotany. Koláč následne potrieme krémom a pokvapkáme trochou citrónového džemu na ozdobu.