Kapustníky
2015-01-11
- Počet porcií: 8
- Čas prípravy: 60m
- Čas varenia: 17m
- Hotové za: 1:17 h
Suroviny
- 300 g Polohrubej múky
- 300 g Hladkej múky
- 1 ks Sušené droždie
- 0,5 Prášku do pečiva
- 2 Malé lyžičky soli
- 2 Malé lyžičky kr. cukru
- 1 Vajce
- 2 PL Olej
- 60 g Palmarin
- 2 dcl Teplé mlieko
- 2 dcl Teplá voda
- PLNKA:
- Polovička menšej, čerstvej kapusty
- Olej
- Kryštálový cukor
- Nové korenie
- Čierne korenie
- Rasca
- Soľ
- Voda
Postup prípravy
Krok 1
Najprv si spravíme plnku, aby vychladla.
Krok 2
Na karameli opražíme nakrájanú kapustu.
Krok 3
Podlejeme troškou vody.
Krok 4
Zakryté dusíme asi 20 minút.
Krok 5
Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, rascou a novým korením.
Krok 6
Odkryté dusíme až kým sa neodparí voda.
Krok 7
Necháme vychladnúť.
Krok 8
Medzi tým si vypracujeme cesto.
Krok 9
Všetky suroviny zmiešame a dobre vymiesime.
Krok 10
Na teplom mieste necháme kysnúť 45 minút.
Krok 11
Po vykysnutí sformujeme z cesta valček.
Krok 12
Rozkrojíme ho na 8 - 10 častí.
Krok 13
Z každej časti spravíme guličku, ktorú vyvaľkáme asi na 15 cm v priemere.
Krok 14
Naplníme kapustou.
Krok 15
Zabalíme a otočíme zabalenou stranou dole.
Krok 16
Trošku prejdeme každý kapustník valčekom a preložíme na vymastený plech.
Krok 17
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.
Krok 18
Pečieme v rozohriatej rúre 17 minút na 180 stupňov.
Krok 19
Hneď po vybratí z rúry potierame slanou vodou.