DezertyRecepty

Hrnčekové mandarínkové kocky – recept

Príprava hrnčekového mandarínkového koláča je vďaka váženiu na šálky skutočne jednoduchá a navyše hrnčekové recepty majú množstvo variácii. Môžete si pripraviť mandarínkový chlieb; kto preferuje citrónovú sviežosť, môže nahradiť mandarínky citrónom. Zamiesiť môžete cesto aj na mandarínkové lievance či rôzne dezerty a mandarínkové poháre. Sviežosť mandarínok robí z týchto receptov ideálny dezert na teplé letné dni.

Mandarínka je citrusové ovocie sladkej chuti, oranžovej farby s množstvom výživových hodnôt, ktoré majú pozitívny vplyv na DNA buniek, zdravie kostí a srdca vo všeobecnosti.

Sú známe svojou citrusovou chuťou a vysokým obsahom živín, ako sú betakarotén, vitamíny, foláty, flavonoidy, vitamín C, vitamín A a draslík, ktoré pozitívne ovplyvňujú organizmus. Tieto živiny obsiahnuté v mandarínkach sú prospešné pre ľudské zdravie.

Mandarínky a ich pozitívny vplyv na zdravie

Mandarínky sú bohaté na antioxidanty. Konzumácia mandarínok pomáha predchádzať tvorbe voľného radikálu a tým pomáhajú chrániť srdce pred nebezpečnými účinkami zápalov a poškodení spôsobených voľnými radikálmi.

Mandarínky sú plné folátov, čo je druh vitamínu B. Foláty pomáhajú vytvárať dôležité genetické materiály v ľudskom tele, ako sú RNA a DNA. Okrem toho pomáha pri správnom fungovaní červených krviniek a železa v tele.

Primeraná konzumácia mandarínok pomáha predchádzať oslabeniu kostí a zlomeninám. Minerálne látky obsiahnuté v mandarínke zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí.

Mandarínky obsahujú zdravé množstvo flavonoidov, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému a hormónov. Flavonoidy pomáhajú eliminovať pravdepodobnosť vzniku rakovinových buniek v tele, čo vedie k množeniu nádorov.

Vitamín A obsiahnutý v mandarínkach slúži ako riešenie niektorých zdravotných protikladov; a to vďaka živine známej ako retinol, ktorá je v malom množstve potrebná na zlepšenie funkcie očí, imunitného systému a reprodukcie.

Mandarínka má obsah oleja nazývaného depuratív, éterického oleja, ktorý má detoxikačné a očistné účinky, ktoré pomáhajú čistiť znečistené látky v krvi a telo od prebytočnej kyseliny močovej.

Mandarínky obsahujú veľa draslíka a malé množstvo sodíka. Sú známe vďaka bohatému obsahu draslíka, ktorý pomáha udržiavať krvný tlak a pomáha zabezpečiť, aby v tele nezostávala prebytočná voda.

Mandarínka je bohatá na vlákninu, vďaka čomu je vhodnou potravinou na udržanie hmotnosti, pretože vás zasýti aj na dlhší čas.

Mandarínky sú vhodné pre tehotné ženy, nakoľko sú dobrým zdrojom komplexu vitamínov B, ako je folát, ktorý pomáha pri tvorbe neurálnej trubice a červených krviniek u prenatálnych detí. Mandarínky sú bohaté na kyselinu listovú potrebnú pre správny vývoj detí, nervového systému, placenty a tvorbu kostí.

Vôňa mandarínky má prekvapivé psychologické účinky a napomáha pri zlepšení nálady.

Hrnčekové mandarínkové kocky – recept

Ak hľadáte recept na jednoduchú tortu so slávnostným nádychom, ktorej príprava vám nezaberie polovicu dňa, skúste tento recept na hrnčekové mandarínkové kocky. Vďaka mandarínkam majú sviežu chuť a lahodnosť im dodáva vanilkový puding

Suroviny na hrnčekové mandarínkové kocky

Cesto:

  • 1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka mlieka

Krém:

  • 2 malé plechovky mandarínok
  • 2 balíčky vanilkového pudingu bez varenia
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 2 stužovače šľahačky
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 100 g čokolády na varenie na ozdobu

Postup na hrnčekové mandarínkové kocky

  1. Pripravíme cesto. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a cukrom, pridáme vajcia a nakoniec prilejeme olej a mlieko. Vymiešame cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  2. Upečieme dozlatista vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C.
  3. Na prípravu krému mandarínky scedíme, no šťavu nevylievame.
  4. Puding pripravíme podľa návodu, pričom použijeme aj šťavu z mandarínok.
  5. Smotanu dotuha vyšľaháme spolu so sťužovačom a cukrom a opatrne vmiešame do pudingovej zmesi.
  6. Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou krému. Naň poukladáme mandarínky a natrieme zvyšným krémom.
  7. Vrch ozdobíme nastrúhanou čokoládou a necháme na chladnom mieste stuhnúť.

TIP: V letných dňoch podávajte chladené mandarínkové kocky s osviežujúcim nápojom Bahama mama.

Pri pečení sa môžete hrať a obmieňať suroviny, pričom si môžete upiecť napríklad koláč z mandľovej múky. Vďaka takýmto alternatívam môžete sladkým dezertom potešiť aj blízkych s intoleranciou.

Recept na hrnčekové lievance s mandarínkami

Hrnčekové lievance sú vďaka rýchlej príprave ideálne na raňajky. Sú vyrobené zo základných surovín, ako sú ovsené vločky a vajcia a ich chuť sa výborne dopĺňa s citrusovo chuťou mandarínok.

Suroviny na hrnčekové lievance s mandarínkami

  • 1 mandarínka
  • 1 pomaranč
  • 2 šálky ovsených vločiek
  • 1 šálka nízkotučného tvarohu
  • 2 vaječné bielky
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • avokádový alebo kokosový olej

Postup na hrnčekové lievance s mandarínkami

  1. Mandarínku zbavte šupky a nakrájajte na malé kúsky. Odložte bokom.
  2. Pomaranč umyte a kôru nastrúhajte. Potom z neho vytlačte šťavu.
  3. V mixéri zmiešajte ovsené vločky, tvaroh, bielky, vajcia, kôru, pomarančovú šťavu a mixujte, kým nevznikne úplne krémová a hladká hmota, približne 1 minútu na najvyššom stupni.
  4. Pridajte kúsky mandarínky, vanilku a sódu bikarbónu a premiešajte.
  5. Rozpáľte veľkú panvicu na stredne silnom ohni, kým nie je horúca a potrite ju olejom.
  6. Na rozpálenú panvicu naberte primerané množstvo cesta a vytvorte štyri lievance.
  7. Nechajte nerušene piecť, kým okraje nezhnednú, 3 až 5 minút.
  8. Lievance opatrne obráťte špachtľou a nechajte ich piecť aj na druhej strane, kým sa stred neprepečie, 2 až 3 minúty.
  9. Podávajte horúce.

TIP: Servírujte s mandarínkovým alebo pomarančovým džemom a kúskami mandarínok.

Hrnčekové lievance výborne chutia aj s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou.

Mandarínkovo-jogurtové poháre – recept

Pripravte si tieto jogurtové poháre len zo štyroch surovín vrátane granoly a mandarínok. Nepotrebujete kuchynskú váhu ani špeciálne kuchynské vybavenie, vďaka čomu mandarínkové poháre pripravíte len za 10 minút.

Tento jednoduchý dezert je ideálny na večierky, sviatky, špeciálne večere, ale aj halloweenske party spolu s halloweenskymi koláčikmi. Zo surovín pripravíte šesť mandarínkových pohárov.

Suroviny na mandarínkovo-jogurtové poháre

  • 4 mandarínky
  • 1 balenie smotanového syra
  • 2 balenia vanilkového jogurtu
  • 1 šálka granoly (domáca alebo kupovaná)

Postup na mandarínkovo-jogurtové poháre

  1. Do stredne veľkej misky dajte smotanový syr a vanilkový jogurt.
  2. Mandarínky umyte. Z dvoch mandarínok odstráňte vonkajšiu kôru a pridajte ju do misky (ovocie si nechajte do receptu).
  3. Z jednej mandarínky odšťavte šťavu a pridajte ju do misky.
  4. Ošúpte a nakrájajte dve zo zvyšných mandarínok a odložte bokom.
  5. Druhú celú mandarínku nakrájajte na 6 plátkov a odložte bokom.
  6. Smotanový syr, jogurt a mandarínkovú zmes vyšľahajte elektrickým mixérom, kým nebude ľahká a nadýchaná.
  7. Na prípravu každého pohára vyberte priehľadné poháre alebo šálky a do každého pohára vrstvite v nasledujúcom poradí: vsypte 3 polievkové lyžice granoly, na vrch dajte veľkú lyžicu jogurtovej náplne, preložíme nakrájanou mandarínkou a na vrch dajte ďalšiu lyžicu jogurtovej náplne.
  8. Na záver ozdobte jedným plátkom mandarínky.
  9. Podávajte ihneď alebo nechajte vychladnúť až do podávania.

TIP: Mliečne suroviny v recepte možno nahradiť bezlaktózovými alebo vegánskymi variantmi.

Servírovaním do slávnostných pohárov, získa tento dezert luxusný nádych.

Recept na mandarínkovú panna cottu

Panna cotta je taliansky dezert, ktorý sa vďaka svojej charakteristickej krémovej štruktúre a lahodnej chuti rozšíril po celom svete. Panna cotta, čo v preklade z taliančiny znamená „varený krém„, sa stala obľúbenou medzi gurmánmi vďaka svojej univerzálnosti a jednoduchej príprave.

Táto lahodná pochúťka sa vyrába kombináciou smotany, mlieka, cukru, aróm a niekedy aj želatíny. Panna cotta sa môže podávať s ľubovoľnou kombináciou ovocia, omáčok, sirupov, orechov, korenia alebo posýpkou.

Tento taliansky dezert si môžete vychutnať aj v podobe vegánskej panna cotty, kde je smotana nahradená kokosovým krémom a želatína agarom.

Mandarínka, ako jedno zo sezónnych ovocí, plné chuti a vône, výborne vyváži chuť panna cotty a dodá tomuto dezertu ešte viac elegancie a chuti.

Suroviny na mandarínkovú panna cottu

Panna Cotta

  • 2 šálky čerstvej smotany
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/3 šálky cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 8 g želatíny v plátkoch

Mandarínkové želé

  • 6 až 8 mandarínok (šťava)
  • 1/4 šálky cukru
  • 3-4 g želatíny v plátkoch

Postup na mandarínkovú panna cottu

  1. Do misky vložte plátky želatíny s niekoľkými lyžicami studenej vody, aby zmäkli.
  2. Do hrnca pridajte smotanu, mlieko a cukor. Potom ju postavte na oheň, aby sa zohriala, a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Dávajte pozor, aby sa smotana nerozvarila.
  3. Môžete pridať aj dobre očistenú mandarínkovú kôru, ak máte radi veľmi aromatický dezert.
  4. Odstráňte panvicu z ohňa, odstráňte mandarínkové šupky. Vytlačte plátky želatíny a pridajte ich, miešajte, aby sa rozpustili. Pridajte vanilkovú príchuť.
  5. Zmes dáme do pripravených formičiek alebo menších sklenených pohárov a vložíme do chladničky, aby zhustla.
  6. Po dvoch alebo troch hodinách už panna cotta nebude tekutá. Potom do hrnca pridáme mandarínkovú šťavu a cukor. Cukor pridávame podľa potreby na základe prirodzenej sladkosti mandarínkovej šťavy.
  7. Nechajte na ohni, kým sa cukor nerozpustí, a odstavte.
  8. Medzitým vložíme zvyšné želatínové pláty opäť do vody, vyžmýkame ich a vhodíme do mandarínkovej šťavy.
  9. Želatínu rozdelíme na vrch panna cotty.
  10. Vrátime do chladničky na ešte 1 až 2 hodiny, aby mandarínkové želé stuhlo.
Recept na mandarínkové želé môžete použiť aj na koláče a torty.

Ak máte radi chuť citrusových plodov, skúste aj recept na citrónový zákusok alebo chia-kokosový puding s ananásovým frappé. Osviežujú chuť si môžete dopriať nielen v exotických dezertoch. Aj tradičný jablkový koláč, pripravený z kyslejších odrôd jabĺk, v sebe nesie sviežu chuť domáceho ovocia.

Ak pri príprave dezertov kladiete dôraz najmä na jednoduchosť a rýchlosť prípravy vyskúšajte tiež čokoládový koláč v hrnčeku alebo francúzske palacinky, ktoré môžete dochutiť mandarínkami.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang