Nie je zemiak ako zemiak

Od: | 0 Comments | Dňa: 24. apríl 2015 | Kategória: Články

Nie je zemiak ako zemiak

Zemiaky patria odjakživa k základným potravinám v našej kuchyni. Pužívame ich do polievok, ako prílohu, do šalátov, či ako súčasť zemiakového cesta.

Môžme ich pripravovat na rôzne spôsoby, dajú sa variť, piecť, dusiť i zapekať. Mimochodom, vedeli ste, že nie je tak celkom jedno, aký druh zemiakov si na ich konkrétnu úpravu vyberiete? Rozoznávame štyri druhy kategórií, ktorým hovoríme varné typy a označujeme ich písmenami A, B, C a D. Každý zemiak zaradený do jednej z nich má iné vlastnosti. V skupine A nájdeme zemiaky, ktoré sa takmer nerozvárajú, sú pevné, silné, mimoriadne vhodné na prípravu šalátov. Sú to najkvalitnejšie zemiaky.  Do skupiny B zaraďujeme zamiaky, ktoré budú použité ako príloha k jedlu, sú trochu viac múčnaté, ako sú zemiaky varného typu A. Varný typ C sú zemiaky vhodné skôr na zemiakovú kašu, určite nie na šalát, pretože tieto zemiaky majú tendenciu sa rozvárať, sú dosť múčnaté a vlhké. Do poslednej skupiny, čiže zemiaky varného typu D patria silno rozváravé, vlhké, múčnaté zemiaky, ktoré sú vhodné ako surovina do iných jedál, napríklad zemiakové cesto na šúľance, cesto na zamiakové placky a iné dobroty. Informácie o tom, aký varný typ má odroda zemiakov by sme mali nájsť na vrecku, v ktorom sa zemiaky predávajú, v prípade voľného predaja na etikete. Je dôležité si tento údaj všímať, aby sme neboli sklamaní, keď sa vďaka nesprávnej odrode zemiakov šalát nepodarí podľa našich predstáv. Ak sa už rozhodnete pre určitý druh zemiakov a prinesiete si nákup domov, doporučujeme zemiaky, ak sú balené v igelitovom sáčku povyberať a nechať naváno, aby nezačali klíčiť a nezhorkli. Při nákupe je potrebné si všímať aj kvalitu – nahnité, mäkké, naklíčené a zošúverené zemiaky by nemali mať miesto v našom nákupnom vozíku. Vyberajme kvalitu, aby sme pri varení neostali sklamaní.

Rýchly recept na pečené zemiaky

Na záver jeden rýchly recept: Chutné pečené zemiaky pripravíme tak, že na tenké kolieska nakrájané zemiaky uložíme na vymastený plech, posolíme, okoreníme, môžme použiť rascu, ale aj bylinky, ktoré nám chutia. Plech vložíme do rúry a pečieme do zlatista. Pečenie trvá asi pol hodinku. Dobrú chuť!


>> Pozrite si aj tieto stránky >>
RECEPTY NA VÁŠ E-MAIL
Nechajte si zasielať pravidelný prehľad tých najlepších receptov, článkov a zaujímavostí, ktoré na našej stránke nenájdete. Je to zadarmo a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

Používaním nášho webu súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close