Cibuľa ako malý zázrak

Od: | 0 Comments | Dňa: 16. apríl 2015 | Kategória: Články

Cibuľa ako malý zázrak

Cibuľa je nevyhnutnou surovinou v kuchyni, ľudia ju zaradili do svojho jedálnička už pred 5000 rokmi. Ťažko si bez nej predstaviť výborné jedlo. Najčastejšie ju používame do polievok, do šalátov, či pod mäso. Cibuľa v surovom stave síce vháňa ľuďom slzy do očí a dych po nej nie je zrovna príjemný, ale kvôli benefitom, ktoré nám jej konzumácia prináša určite tieto drobné nedostatky prehliadneme.

Surová cibuľa je liekom na mnoho neduhov vďaka vitamínom, minerálnym látkam či éterickým olejom, ktoré cibuľa obsahuje. Pomáha nám zbaviť sa prechladnutia, chrípky či iných chorôb. Éterické oleje pôsobia na baktérie, čiže cibuľa je vlastne prírodné antibiotikum. Vitamíny C a D, ktoré cibuľa obsahuje zasa významne podporujú imunitu. Jej močopudné účinky pôsobia priaznivo na močový mechúr a močové cesty. Flavonodidy, ktorých je plná, znižujú krvný tlak. Vedecké štúdie v zahraničí dokonca preukázali i to, že jej konzumácia potláča riziko tvorby niektorých druhov nádorov.Jedna zložka éterických olejov dokáže rozšíriť dýchacie cesty, čo znamená, že cibuľa môže poslúžiť ako rýchla prvá pomoc pri astmatickom záchvate. Vďaka stopovým prvkom zinku a kremíku nám pomáha byť krajšími, pretože posilňuje nechty a vlasy, ktoré sú práve vďaka týmto prvkom pevnejšie a lesklejšie. V chrípkovom období je výborným chytačom baktérií aj zo vzduchu, stačí ju nechať rozkrojenú na tanieriku. Takúto cibuľu už ďalej v kuchyni nepoužívajme, vyhoďme ju do koša. Samozrejme, najlepšia je v surovom stave, aby sme zachovali všetky zázračné látky, ktoré v sebe obsahuje. Určite preto neurobíme chybu, keď cibuľu zaradíme donášho jedálnička a pravidelne ju budeme konzumovať.

Cibuľa a jej liečivé účinky

Recept na domáci “sirup”

Nakrájanú cibuľu zmiešame s medom a dáme do chladničky. Vznikne nám liečivý sirup, ktorý užívame trikrát denne pri bolestiach hrdla, kašli či nachladnutí.


>> Pozrite si aj tieto stránky >>
RECEPTY NA VÁŠ E-MAIL
Nechajte si zasielať pravidelný prehľad tých najlepších receptov, článkov a zaujímavostí, ktoré na našej stránke nenájdete. Je to zadarmo a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

Používaním nášho webu súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close